



# BALTIC SEA CITY ACCELERATOR CLUB

# The Impact of Inland Municipalities on the Baltic Sea



## KATRINEHOLM, SWEDEN

### bscac@raceforthebaltic.com

16 – 18 APRIL

2024

# **Participants of the Event in Katrineholm**

#### **Blekinge Arkipelag**

Andreas Jezek Katrine Svensson

#### Kalmar

Hanna Berggren Johan Persson

#### Klaipėda

Rasa Deimantė Grubliauskytė Vytautas Butkus

#### Katrineholm

Jenny Herbertsson Linda Aldebert Maja Larsson

#### Sopot

Krzysztof Jałoszyński Maja Macur **Panevėžys** Ona Verikienė Rūta Taučikienė

**Vaxholm** Marie Norstedt

**Viimsi** Siim Reinla Tanel Mätlik

#### **Race For The Baltic**

Anil Ramel Singh Anna Andersson Fanny Tham Peter Wiwen-Nilsson



# Homework

The homework assignment is the Excel file where the member lists historical, ongoing, and planned measures and activities against eutrophication. Linked to the measures, the member estimates the reduction of phosphorus and nitrogen resulting from the measures.

Please submit the homework after the event to receive travel reimbursement. The homework should be handed in no later than one month after the event. Both the homework and the travel reimbursement request should be sent to bscac@raceforthebaltic.com.

# Accomodation

## Best Western Hotel Statt in Katrineholm

Address: Storgatan 20, 641 45 Katrineholm.

Each participant will have their own room with breakfast included.

Check-in begins at 15:00 on the day of arrival.

Check-out is at 11:00 on the day of departure.

At check-in, specify that you are part of the conference and provide your name to be allocated a room.

The hotel is located next to Katrineholm C train station.

# **Logistics of the Event**

## Day 1

We will be spending the day at Best Western Hotel Statt.

For dinner, we have reservations at Fotografens Café & Bistro, located at Köpmangatan 12, 641 30 Katrineholm, just a 5-minute walk from the hotel.

## Day 2

The first half of the day will be spent at the County Administrative Board of Södermanland in Nyköping.

We have arranged transportation by bus, departing from the hotel at 07:45. The bus will also take us to the field trips later in the day, and back to the hotel.

Dinner will be at Dufweholms Herrgård, situated at Herrgårdsvägen 16, 641 92 Katrineholm. Transportation will be provided by bus, departing from the hotel at 18:50.

# Additional Field Trip to Lake Öljaren

This information is intended for those who have registered for the additional field trip scheduled after the conclusion of the event on April 18th.

After lunch on the 18th at 13:15, transportation will be provided to take you to Lake Öljaren.

The field trip is expected to last approximately 2.5 hours.

We anticipate returning to Katrineholm no later than 16:00.

#### Day 3

We will be spending the day at Best Western Hotel Statt.

Lunch will be served at the hotel.

# **Field Trips**

On Day 2, we'll be heading out on field trips to Kiladalen and Stensjön for a few hours.

We recommend dressing comfortably and suitably for outdoor activities and suggest bringing waterproof shoes.

## **Event Agenda: Day 1**

## Tuesday, April 16 Location: Best Western Hotel Statt, Storgatan 20, Katrineholm

<b>13:00</b> 15 min	Welcome to Katrineholm Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Maja Larsson, Climate Strategist and Project Coordinatior BSCAC, Katrineholm Municipality Johan Söderberg, Chairman of the Municipal Executive Board in Katrineholm
PART 1	The Road to Clean Water From the EU to the Northern Baltic Sea – Exploration of the Water Framework Directive and the Water Action Programme
<b>13:15</b> 25 min	The EU Water Framework Directive and the Water Action Programme David Liderfeldt, Water Coordinator, Swedish Water Authorities
<b>13:35</b> <sup>15 min</sup>	<b>The Katrineholm Water Catchment Area</b> Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality
<b>13:50</b> 40 min	<b>WORKSHOP</b> The workshop aims to enhance knowledge about the implementation of EU water policies, from the overarching level to the local level. Participants will have the opportunity to exchange their own experiences, challenges, and successes in water management.
<b>14:30</b> 20 min	COFFEE BREAK
PART 2	PFAS and the Baltic Sea – An Environmental Crisis That Requires Knowledge and Mobilization
<b>14:50</b> 25 min	<b>PFAS in Katrineholm</b> Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Christoffer Lundgren Björnqvist, Environmental Inspector, Katrineholm Municipality
<b>15:15</b> 25 min	<b>PFAS in the Baltic Sea</b> Mats Grahn, Professor in Evolutionary Biology, Södertörn University
<b>15:40</b> 10 min	SHORT BREAK
<b>15:50</b> 20 min	<b>Baltic Sea PFAS Network</b> Mayumi Narongin-Fujikawa, SWIC Coordinator, Water and Environmental Technical Specialist, and PFAS Network Manager, IVL Svenska Miljöinstitutet
<b>16:10</b> 15 min	<b>Central Baltic Interreg PFAS</b> Asta Gulijeva, Project Manager LIFE IP Rich Waters, County Administrative Board of Stockholm
<b>16:25</b> 20 min	Question Time and Conclusion
<b>16:45</b> 75 min	FREE TIME
18:00	<b>DINNER</b> Fotografens Café & Bistro, Katrineholm

## **Event Agenda: Day 2**

## Wednesday, April 17 Location: County Administrative Board of Södermanland, Nyköping

<b>07:45</b> 60 min	Transportation to Nyköping and the County Administrative Board of Södermanland
09:15 <sup>15 min</sup>	<b>Welcome to Södermanland County</b> Beatrice Ask, Governor of Södermanland David Hansevi, Head of Environment Department, County Administrative Board of Södermanland
PART 3	Collaboration for the Future of the Baltic Sea – County Administrative Board, Water Conservation Association and Municipalities
<b>09:30</b> 25 min	<b>The Action Program for Environmental Objectives of Södermanland</b> Hanna Grimstedt, Coordinator for the Environmental Objectives, County Administrative Board of Södermanland Anneli Carlén, Director, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund
09:55 <sup>25 min</sup>	<b>EU LIFE Projects in Södermanland</b> Mia Sklenar, Project Manager LIFE IP Rich Waters, and Coastal Water Management Officer, County Administrative Board of Södermanland Helena Larsdotter, LONA Coordinator and Administrator, County Administrative Board of Södermanland
<b>10:20</b> 20 min	COFFEE BREAK
<b>10:40</b> 15 min	Water Management Against Eutrophication Fanny Rybak, Water Management Administrator, County Administrative Board of Södermanland

<b>10:55</b> 35 min	<b>The Holistic Approach to Combating Eutrophication</b> Anneli Carlén, Director, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund Gordon Lindau, Wetland Advisor, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund
<b>11:30</b> 20 min	(To be decided)
<b>12:00</b> 60 min	<b>LUNCH</b> County Administrative Board of Södermanland, Nyköping
PART 4	Practical Actions – Field Trips Illustrate Effective Measures Against Eutrophication
<b>13:00</b> 130 min	<b>Kiladalen: Measures Against Eutrophication</b> Anneli Carlén, Director, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund Gordon Lindau, Wetland Advisor, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund
<b>16:00</b> 60 min	<b>Stensjön: Reduction Fishing Project</b> Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality
<b>17:20</b> 90 min	FREE TIME
19:00	<b>DINNER</b> Dufweholms Herrgård, Katrineholm

## **Event Agenda: Day 3**

## Thursday, April 18 Location: Best Western Hotel Statt, Storgatan 20, Katrineholm

08:30 10 min	<b>Introduction to the Last Day</b> Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Maja Larsson, Climate Strategist and Project Coordinatior BSCAC, Katrineholm Municipality
PART 5	Horse Projects – Combating Nutrient Leakage and Eutrophication
<b>08:40</b> 20 min	Katrineholm Municipality Horse Project Therese Karlsson, Environmental Inspector, Katrineholm Municipality
09:00 20 min	<b>Race For The Baltic Horse Project</b> Peter Wiwen-Nilsson, CEO, Race For The Baltic
09:20 10 min	Question Time
<b>09:30</b> 25 min	COFFEE BREAK
PART 6	Quantifying Success – Measurable Results Against Eutrophication
<b>09:55</b> 30 min	<b>Templates for Eutrophication</b> Hanna Gustavsson, Researcher, Swedish Agency for Marine and Water Management
10:25 <sup>35 min</sup>	<b>WORKSHOP</b> The workshop aims to address the necessity for similar templates for assessing the impact of measures against eutrophication. During the workshop we will further develop the "homework" to make it more usefull and comparable for the members of the network.
<b>11:00</b> 10 min	SHORT BREAK
<b>11:10</b> 20 min	WORKSHOP (continued)
<b>11:30</b> 30 min	Event Summary and Evaluation
<b>12:00</b> 60 min	<b>LUNCH</b> Best Western Hotell Statt, Katrineholm
<b>13:15</b> 150 min	<b>Voluntary Field Trip to Lake Öljaren</b> Jenny Herbertsson, Environmental Strategist/Water Coordinator and Project Leader BSCAC, Katrineholm Municipality Entrepreneur, Tecomatic AB