Konferens: Vass från Östersjön – Framtidens Foder för Hästar och Kor

En heldag om vassfoder organiserades av Race For The Baltic, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Axfoundation 10 december. Fokus låg på användningen av vass som ett hållbart foder för hästar och nötkreatur. Dagen samlade aktörer från hela värdekedjan, inklusive experter, branschledare, skördare och entreprenörer, som delade insikter, erfarenheter och strategier för att främja en innovativ och hållbar foderproduktion.

Program
10 december 2024
10:00-15:00

10:00 Introduktion
Anil Ramel Singh, Race For The Baltic
Örjan Östman, SLU

10:10 Vass som foder – vad indikerar foderanalyserna?
Maria Åkerlind, Växa

10:25 Ensilering och bearbetning av vass för att öka foderkonsumtion
Bengt-Ove Rustas, SLU

10:40 Vassensilage till islandshästar i utfodringsförsök
Cecilia Muller, SLU

10:55 Paus

11:10 Möjligheter och utmaningar med vass som hästfoder
Maria Pettersson, Hästnäringens Nationella Stiftelse

11:25 Fodersäkerhet
Magnus Thelander, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

11:40 Hur påverkar vasskörd kustens ekosystem?
Will Ashworth, SLU

11:50 Forskarpanelen

12:10 Lunch

13:10 Marknad och värdekedja
Anil Ramel Singh, Race For The Baltic

13:20 Vägen från vasstrå till foder
Fredrik Holmén, Sjöutsikt Sverige AB

13:30 Vass som foder – hästägarperspektivet
Gunilla Lindgren, Östra Svealands Islandshästförbund

13:40 Marknadspanelen

14:00 Paus

14:10 Gruppdiskussion – vad behöver utvecklas?

14:50 Avslutning
Anil Ramel Singh, Race For The Baltic
Örjan Östman, SLU


Bakgrund
Övergödning har länge ansetts vara den största utmaningen för Östersjön, då det leder till giftig algblomning och döda bottnar. Övergödning kommer främst av förhöjda halter av fosfor och kväve i vattnet. Under de senaste årtiondena har vass brett ut sig dramatiskt i sjöar och hav. Vass fyller flera funktioner i våra ekosystem, som att skydda kustlinjen från erosion och erbjuda en skyddande miljö för fågel och fisk. Dock har tillväxten skett i alldeles för snabb takt, och haft motsatt effekt på ekosystemen. Samtidigt absorberar vass fosfor och kväve naturligt, och binder även kol. Vass är en förnybar och outnyttjad resurs, samt ett mångsidigt material som kan användas till mycket.

BalticReed - Race For The Baltic
I samarbete med kommersiella aktörer i regionen kommer projektet att analysera de största flaskhalsarna och möjligheterna för kommersialisering av vassbaserade värdekedjor och produkter. Samtidigt kommer den lagstiftande, sociala och ekologiska hållbarheten för vasskörd att säkerställas. BalticReed är ett treårigt projekt 2023-2026 som genomförs i Finland, Åland och Sverige och finansieras av Interreg Central Baltic-programmet. Läs mer på projektets webbplats.

Reed for Feed - SLU
I det här projektet undersöks om vassensilage kan användas som grovfoder för hästar. Vassen skördas i olika plantmognad och analyseras med avseende på sitt energivärde och näringsinnehåll. Projektet startar 2022 och avslutas 2025. Det är finansierat av Formas. Inst. för akvatiska resurser, SLU Aqua. Läs mer på projektets webbplats.

Vass, framtidens material - Axfoundation
Projektet syftar till att hitta marknadsmässiga förutsättningar för olika användningsområden för vass. Bland annat testas lösningar där vass används som jordförbättring och odlingssubstrat för svamp och där vass utgör råvaran i hästfoder, förpacknings- och byggmaterial. Vassprojektet uppmuntrar företag att utveckla en mängd olika produktprototyper från vass, eftersom det fortfarande är ett underutnyttjat material som marknaden inte är van att arbeta med. Läs mer på projektets webbplats.

Previous
Previous

Webinar: Minskat näringsläckage från jordbruket genom förbättrad markstruktur – gipsbehandling som alternativ till strukturkalkning

Next
Next

Evaluation of measures in agricultural sector – new report from Vattenmyndigheterna